تاریخچه

تعداد بازدید:۳۱

 

شکر در ایران

جمهوری اسلامی ایران کشوری با مساحت بیش از 164 میلیون هکتار است. ارتفاع از سطح دریا بین 25- تا 5600 متر و دامنه تغییرات دما بین 30- تا 50 درجه سانتی‌گراد متغیر است. دو منبع تأمین شکر در ایران، چغندرقند و نیشکر است. سالانه در حدود 1/5 تا 2/0 میلیون تن شکر در کشور تولید می‌شود که 60 درصد آن از چغندرقند و بقیه از نیشکر است. متوسط سطح زیرکشت سالانه چغندرقند و نیشکر در ایران به‌ترتیب حدود 120-100 و 80-60 هزار هکتار است.

بر اساس گزارش سازمان خواروبار کشاورزی جهانی (FAO)، میزان تولید و مصرف جهانی شکر در سال 2022-2021، به‏ ترتیب معادل 175 و 173 میلیون تُن بوده‏است که از این مقدار، حدود 59 میلیون تُن (34 درصد از مجموع تولید شکر خام) به تجارت جهانی شکر اختصاص داشته ‏است. از مجموع تولید جهانی شکر، حدود 80 درصد از منبع نیشکر (عمدتاً در کشورهای نزدیک خط استوا و عموماً در مناطقی که آبیاری نمی‏شوند و یا از آبیاری تکمیلی برای تولید محصول استفاده می‏شود مانند برزیل و منطقه آسیا و اقیانوسیه مانند هند و تایلند) و حدود ۲۰ درصد از چغندرقند (عموماً با استفاده از نزولات آسمانی در تأمین آب موردنیاز مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا، روسیه، ایالات‌متحده، ترکیه و اوکراین) تولید می‏شود. در سال 2021، نیشکر در سطح 26/40 میلیون هکتار با میانگین عملکرد 71 تُن در هکتار، 1860 میلیون تُن و چغندرقند در سطح 4/4 میلیون هکتار با میانگین عملکرد 61 تُن در هکتار، 270 میلیون تُن محصول تولید کرد. در همین سال، از لحاظ سطح زیرکشت ایران سی‌امین کشور نیشکرکار و دوازدهمین کشور چغندرکار در جهان بود.

شرایط حاکم بر ایران متفاوت از جهان است. در ایران، قدمت صنعت قند چغندری و سهم چغندرقند در تولید شکر، بیش از نیشکر است. به‌عبارت دیگر، موقعیت جغرافیایی ایران به ‏نحوی است که بخش عمده‌ای از شکر از مزارع چغندرقند به دو شکل بهاره (در مناطق معتدل سرد) و پاییزه (در مناطق معتدل گرم) تولید می‌شود. علاوه بر این، تولید شکر نیشکری به مناطق ‏گرمسیر کشور در استان خوزستان محدود می‌شود و بنابراین، جزو نادر کشورهایی است که شکر از سه منبع چغندرقند بهاره، چغندرقند پاییزه و نیشکر قابل تولید است. میانگین دو سال منتهی به سال 1401، نشان می‏دهد متوسط سطح زیرکشت چغندرقند بهاره، پاییزه و نیشکر به‏ ترتیب در اعداد 93، 24 و 86 هزار هکتار (در مجموع 203 هزار هکتار) تثبیت شده ‏است و راندمان تولید قند در هکتار این سه محصول (7/76-6/56 تُن در هکتار) تفاوت چندانی با همدیگر ندارد و می‏توان با درنظر گرفتن محدودیت‏های اکولوژیکی و پیشرفت‏های اصلاحی اخیر، شانس یکسانی برای تولید این گیاهان در نظر گرفت. بر اساس میانگین دوساله 1400 و 1401، از مجموع شکر تولیدشده در کشور (حدود 1/5 میلیون تُن)، حدود 61 درصد از محل کشت چغندرقند و 39 درصد به مزارع نیشکر مربوط بوده ‏است. 

به‏ لحاظ صنعتی، تعداد 38 کارخانه قند مشتمل بر 29 کارخانه چغندری و نه کارخانه نیشکری به ‏ترتیب با ظرفیت 74 و 100 هزار تُن در روز در سال 1401 فعالیت داشتند. در ایران، شکر جزو کالاهای تعزیراتی است و قیمت‏گذاری چغندرقند و شکر توسط دولت انجام می‏شود. 9 کارخانه نیشکری موجود به‏ صورت متمرکز متعلق به بانک‏ها و وزارت جهادکشاورزی هستند. از مجموع 29 کارخانه قند چغندری فعال در کشور، تنها هشت کارخانه دولتی یا شبه ‏دولتی و بقیه کارخانه ‏ها خصوصی هستند. این درحالی است که در سال 1365، تعداد کارخانه‏ های خصوصی 11 کارخانه از مجموع 30 کارخانه فعال بود. بنابراین، در طی سال‏های گذشته، خصوصی‏ سازی مناسبی در صنعت قند چغندری روی داده ‏است. کارخانه‌های نیشکری، علاوه بر شکر محصولاتی مانند ملاس، الکل، باگاس و ... و در کارخانه‏ های چغندری، علاوه بر شکر محصولات جانبی مانند ملاس، تفاله و ... تولید می‏شود.

ایران همواره برای تأمین شکر موردنیاز خود به واردات این محصول وابسته بوده ‏است. با وجود آنکه در برخی از سال‏ها، به دلایل مختلف میزان این وابستگی کاهش یافته‏ است اما، هیچ‏گاه تولید داخلی قادر به تأمین کل نیاز کشور به شکر نبوده ‏است. شاید به همین خاطر دستیابی به خودکفایی پایدار در تولید این محصول، به‏ عنوان یکی از دغدغه‏ های امنیت غذایی برای دولت‏های مختلف محسوب می‏شود. تاکنون برنامه ‏های متعددی پیش و پس از انقلاب در راستای افزایش خوداتکایی به شکر در کشور تدوین شده‏است. این موضوع یادآور می‏شود از منظر سیاست‏گذاران، شکر کالایی استراتژیک است و خوداتکایی در تأمین آن با توجه به ظرفیت‏های اکولوژیک امکان‏پذیر است (در سال 1396، با دستیابی به تولید بیش از دو میلیون تُن شکر ـ شکر چغندری و نیشکری به ‏ترتیب معادل 1142 و 872 هزار تُن ـ کشور توانست به رکورد تاریخی حدود 90 درصد ضریب خوداتکایی دست یابد). در شرایط فعلی، میزان مصرف، تولید و واردات سالانه شکر به ‏ترتیب معادل 2/5، 1/5 و 1/0 میلیون تُن و ضریب خوداتکایی شکر حدود 60 درصد ‏است.