بخش تحقیقات تکنولوژی قند

معرفی

بخش تحقیقات تکنولوژی چغندرقند با هدف بهبود کیفیت چغندرقند، کاهش ضایعات قندی در مرحله برداشت و نگهداری و مطالعه بر محصولات فرعی چغندر قند به منظور دستیابی به محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر در سال 1319 با احداث موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند توسط آقای مهندس قره باغی تاسیس گردید.  بخش تحقیقات تکنولوژی از بدو تاسیس مسوولیت تجزیه کیفی و ارزیابی نمونه های چغندر قند حاصل از بذور داخلی و خارجی را به عهده داشته و سالانه حدود 15000 نمونه چغندر قند را مورد تجزیه کیفی و کمی قرار می دهد. بخش تحقیقات تکنولوژی قند علاوه بر تجزیه کیفی نمونه‌های چغندرقند حاصل از طرح‌های تحقیقاتی و نمونه‌های ارسالی از دانشگاه‌ها و کارخانه‌های قند کشور با اجرای طرح‌های تحقیقاتی متنوع در راستای بهینه‌سازی و تصحیح و تطبیق فرمول‌های مختلف مربوط به محاسبه عیار قند و نیز نظارت بر خرید چغندرقند در کارخانجات قند کشور به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته است.

وظایف

-    شناخت عوامل مؤثر بر افزایش کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند و کاهش ضایعات شکر.
-    تهیه، تنظیم و اجرای پروژه‌های تحقیقاتی مربوط بهبود کیفیت تکنولوژیکی و کاهش ضایعات برداشت و نگهداری چغندرقند.
-    نظارت بر فعالیت‌های عیارسنجی و تعیین اُفت چغندرقند تحویلی کشاورزان به کارخانه‌های قند کشور و حکمیت در موارد اختلاف نظر بین چغندرکاران و کارخانه‌های قند.
-    برنامه‌ریزی برای تجزیه شیمیایی سالانه حدود 20 هزار نمونه خمیر چغندرقند.
-    مشارکت در برگزاری برنامه‌های روز مزرعه و هفته انتقال یافته‌های تحقیقاتی با موضوع برداشت و عملیات پس از برداشت.

 

مهم‌ترین دستاوردهای پژوهشی 

-    جایگزینی سولفات آلومینیوم به‌جای سولفات سرب به‌عنوان محلول شفاف کننده در روش پلاریمتری، 
-    معرفی فرمول جدید محاسبه قیمت خرید چغندرقند کشت پاییزه، 
-    بررسی وضعیت ناخالصی‌های چغندرقند در شرایط اقلیمی ایران، 
-    مقایسه کیفی دو روش نگهداری نمونه‌های خمیر چغندرقند در شرایط انجماد خشک و مرطوب، 
-    افزایش ارزش تکنولوژی چغندرقند، 
-    تعیین فاکتور قلیایی و رابطه آن با درصد استحصال شکر، 
-    تعیین تعداد و مقدار وزنی نمونه چغندرقند جهت ارزشیابی کمی و کیفی آن در ایستگاه‌های عیارسنجی، 
-    استفاده از پلیمرهای جاذب‌الرطوبه در حفظ رطوبت و مواد غذائی نشا گلدانی چغندرقند، 
-    تعیین پوشش مناسب و نحوه سرزنی ریشه بر ضایعات قندی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه، 
-    استفاده از شیر آهک برای کاهش ضایعات قندی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه، 
-    بررسی زمان برداشت و مدت نگهداری چغندرقند در دو روش سیلو بر ضایعات وزنی و کیفی. 


علاوه بر این، بخش تحقیقات تکنولوژی در راستای افزایش کیفیت چغندرقند برنامه‌های تحقیقاتی ذیل را دنبال می‌کند: 

-    تعیین پارامترهای مؤثر در ارزش تکنولوژیکی چغندرقند جهت استفاده در تحقیقات به‌نژادی، 
-    چگونگی ارزیابی بهتر کیفیت چغندرقند، 
-    تغییرات کیفیت چغندرقند در حین نگهداری در سیلو، 
-    مطالعه پارامترهای کیفی جدید جهت تولید اتانول از چغندرقند، 
-    بهبود کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند پاییزه، 
-    عیار بالا و اُفت پایین به‌عنوان مهم‌ترین اهداف کیفی، 
-    بررسی راه‌های نگهداری چغندرقند پس از برداشت برای مدت طولانی‌تر با ضایعات کمتر، 
-    بررسی حساسیت ارقام چغندرقند از لحاظ صدمه‌پذیری برای سیلوپذیری، 
-    بررسی روش‌های به حداقل رساندن خسارت وارده به چغندرقند در روش‌های مختلف برداشت و 
-    لزوم مشارکت کشورهای مدیترانه‌ای از جمله مصر و ایران در کارگروه تحقیقات تکنولوژی چغندرقند.