بخش تحقیقات تکنولوژی قند
معرفی
بخش تحقیقات تکنولوژی چغندرقند با هدف بهبود کیفیت چغندرقند، کاهش ضایعات قندی در مرحله برداشت و نگهداری و مطالعه بر محصولات فرعی چغندر قند به منظور دستیابی به محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر در سال 1319 با احداث موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند توسط آقای مهندس قره باغی تاسیس گردید. بخش تحقیقات تکنولوژی از بدو تاسیس مسوولیت تجزیه کیفی و ارزیابی نمونه های چغندر قند حاصل از بذور داخلی و خارجی را به عهده داشته و سالانه حدود 15000 نمونه چغندر قند را مورد تجزیه کیفی و کمی قرار می دهد. بخش تحقیقات تکنولوژی قند علاوه بر تجزیه کیفی نمونههای چغندرقند حاصل از طرحهای تحقیقاتی و نمونههای ارسالی از دانشگاهها و کارخانههای قند کشور با اجرای طرحهای تحقیقاتی متنوع در راستای بهینهسازی و تصحیح و تطبیق فرمولهای مختلف مربوط به محاسبه عیار قند و نیز نظارت بر خرید چغندرقند در کارخانجات قند کشور به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته است.
وظایف
- شناخت عوامل مؤثر بر افزایش کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند و کاهش ضایعات شکر.
- تهیه، تنظیم و اجرای پروژههای تحقیقاتی مربوط بهبود کیفیت تکنولوژیکی و کاهش ضایعات برداشت و نگهداری چغندرقند.
- نظارت بر فعالیتهای عیارسنجی و تعیین اُفت چغندرقند تحویلی کشاورزان به کارخانههای قند کشور و حکمیت در موارد اختلاف نظر بین چغندرکاران و کارخانههای قند.
- برنامهریزی برای تجزیه شیمیایی سالانه حدود 20 هزار نمونه خمیر چغندرقند.
- مشارکت در برگزاری برنامههای روز مزرعه و هفته انتقال یافتههای تحقیقاتی با موضوع برداشت و عملیات پس از برداشت.
مهمترین دستاوردهای پژوهشی
- جایگزینی سولفات آلومینیوم بهجای سولفات سرب بهعنوان محلول شفاف کننده در روش پلاریمتری،
- معرفی فرمول جدید محاسبه قیمت خرید چغندرقند کشت پاییزه،
- بررسی وضعیت ناخالصیهای چغندرقند در شرایط اقلیمی ایران،
- مقایسه کیفی دو روش نگهداری نمونههای خمیر چغندرقند در شرایط انجماد خشک و مرطوب،
- افزایش ارزش تکنولوژی چغندرقند،
- تعیین فاکتور قلیایی و رابطه آن با درصد استحصال شکر،
- تعیین تعداد و مقدار وزنی نمونه چغندرقند جهت ارزشیابی کمی و کیفی آن در ایستگاههای عیارسنجی،
- استفاده از پلیمرهای جاذبالرطوبه در حفظ رطوبت و مواد غذائی نشا گلدانی چغندرقند،
- تعیین پوشش مناسب و نحوه سرزنی ریشه بر ضایعات قندی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه،
- استفاده از شیر آهک برای کاهش ضایعات قندی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه،
- بررسی زمان برداشت و مدت نگهداری چغندرقند در دو روش سیلو بر ضایعات وزنی و کیفی.
علاوه بر این، بخش تحقیقات تکنولوژی در راستای افزایش کیفیت چغندرقند برنامههای تحقیقاتی ذیل را دنبال میکند:
- تعیین پارامترهای مؤثر در ارزش تکنولوژیکی چغندرقند جهت استفاده در تحقیقات بهنژادی،
- چگونگی ارزیابی بهتر کیفیت چغندرقند،
- تغییرات کیفیت چغندرقند در حین نگهداری در سیلو،
- مطالعه پارامترهای کیفی جدید جهت تولید اتانول از چغندرقند،
- بهبود کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند پاییزه،
- عیار بالا و اُفت پایین بهعنوان مهمترین اهداف کیفی،
- بررسی راههای نگهداری چغندرقند پس از برداشت برای مدت طولانیتر با ضایعات کمتر،
- بررسی حساسیت ارقام چغندرقند از لحاظ صدمهپذیری برای سیلوپذیری،
- بررسی روشهای به حداقل رساندن خسارت وارده به چغندرقند در روشهای مختلف برداشت و
- لزوم مشارکت کشورهای مدیترانهای از جمله مصر و ایران در کارگروه تحقیقات تکنولوژی چغندرقند.




