بخش تحقیقات به زراعی

معرفی

بخش تحقیقات به‌زراعی یکی از بخش‌های ستادی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند است. این بخش از سال 1349 فعالیت خود را به‌عنوان یکی از زیرمجموعهﻫای بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند (وقت) آغاز کرد. عمده فعالیت‌های این بخش در آن زمان شامل تحقیقات در زمینه‌ﻫای مختلف تغذیه (نیاز غذایی و زمان مصرف کودﻫا)، تراکم مناسب بوته، زمان مناسب تنک و تاریخ مناسب کاشت و برداشت بود. به طوری که تا سال 1365 در مجموع 130 طرح تغذیه‌ای و حدود 75 طرح تاریخ کاشت و برداشت در مناطق مختلف کشور با هدف شناسایی مناطق مستعد کشت چغندرقند انجام شد. این طرح‌ها با محوریت ستاد موسسه در بخش تحقیقات به‌زراعی کرج و با همکاری سایر همکاران در شهرهای ارومیه، اصفهان، خوی، شیراز، کرمان، کرمانشاه، مشهد ، مغان، میاندوآب و همدان انجام شد. در اواخر دهه‌ى 60 در زمینهﻫای تحقیقات به‌زراعی به حوزهﻫای مختلف دیگر شامل مبارزه با علف‌های هرز و استفاده از علف‌کش‌های مختلف، تأثیر برگ‌چینی بر کمیت و کیفیت ریشه چغندرقند، تعیین دور و مقدار مصرف آب آبیاری، کشت چغندرقند در شرایط آب و خاک شور، تعیین فاصله مناسب خطوط کاشت و فاصله بوته، تأثیر متقابل عوامل مختلف به‌زراعی از جمله تاریخ کاشت با کود نیتروژن و به‌کارگیری شیوه‌های نوین کشت از جمله استفاده ازکشت گلدانی توسعه پیدا کرد.

در اوایل دهه1370، آزمایشﻫای کشت گلدانی با هدف توسعه مناطق کشت چغندرقند به نواحی سردسیر و مناطقی با خاکﻫای شور گسترش یافت، به طوری که گستره تحقیقات به شهرهای تبریز، سمیرم، شهرکرد، اراک، ساوه، قزوین و سمنان نیز رسید. در این برهه، تحقیقات بهﺯراعی در زمینه تعیین تاریخ و شیوه‌های کاشت و نیز مقدار و زمان مصرف انواع کودها برای چغندر بذری در اردبیل و فیروزکوه و کشت پاییزه چغندرقند در دزفول انجام شد. همچنین طرحﻫای تحقیقاتی به‌منظور اجرای تناوب زراعی صحیح، اندازه‌گیری عناصر کم‌مصرف در خاک و بهﻛاربردن کودهای این عناصر و بهره‌گیری از شیوهﻫای نوین آبیاری آغاز شد. از سوی دیگر، به علت نبود برخی اطلاعات پایه و نیاز به این آگاهیﻫا در امر تحقیقات، عمده فعالیتﻫای تحقیقاتی بخش از مسائل کاربردی ترویجی بهﻃرف مسائل فیزیولوژیکی حاکم بر روابط آب، خاک، گیاه و مدل سازی عملکرد گیاه سوق پیدا کرد به طوری که در سطح کشور، تحقیقات مربوط به روند رشد چغندرقند با توجه به مسائل فنولوژیک، مرفولوژیک و فیزیولوژیک چغندرقند اجرا و در نهایت، طی اواخر دهه هفتاد پروژه‌ای با 21 طرح تحقیقاتی برای یک دوره ده ساله طراحی و مورد تصویب قرار گرفت.
 

وظایف

• بررسی و تحقیق در زمینه نیاز غذایی و آب مورد نیاز و همچنین مناسب ترین روش آبیاری زراعت چغندرقند
• بررسی و ارائه روشهای مناسب کاشت ، داشت و برداشت محصول و تعیین نیاز غذایی ارقام اصلاح شده
• بررسی فیزیولوژی رشد و تولید مثل چغندرقند
• مدل سازی و تعیین منحنی های رشد به منظور پیشبینی عملکرد چغندرقند در نقاط مختلف کشور بررسی عوامل آگروتکنیکی بمنظور بهبود کمی و کیفی محصول چغندرقند در نقاط مختلف کشور.
• بررسی عوامل موثر در توسعه کشت مکانیزه بمنظور افزایش راندمان و کاهش هزینه تولید درهکتار.
• بررسی و تحقیق و مطالعه جهت شناسائی و تعیین مناطق مساعد و مناسب چغندرکاری کشوربا توجه به کشت پاییزه.
• تحقیقات تکمیلی و ارزیابی ارقام جدید چغندرقند
• تحقیق در زمینه کاربرد نانو در زراعت چغندرقند
• پاسخگویی به نیاز تحقیقاتی تولیدکنندگان، صاحبـان صنایع قند و زراعت چغندرقند بذری
• استنتاج و جمع بندی تحقیقات بهزراعی بمنظور ارائه خدمات فنی در مسائل بهزراعی کارخانجات قند کشور.
• ایجاد ارتباط با دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی کشور در جهت گسترش تحقیقات بهزراعی